LED downlight
Men hva er egentlig fordelene med LED-spots, og hvordan velger man de riktige downlight til boligen? Det er blant annet spørsmål som disse, som presser seg på, når det skal etableres spotlys i kjøkkenet, badet eller stuen. I det følgende får du derfor en guide til, hvordan du velger de helt riktige downlight.
Modsat vanlige glødepærer, så er takspot med LED effektive dioder, som kan omsette strøm til lys. I tillegg er LED spotlys veldig energivennlig kontra for eksempel halogenpærer, og har dessuten en lengre levetid. Det er blant annet derfor, at LED-pærene har blitt så populære i bygget.
De fleste downlight brukes i enten kjøkkenet, badet eller entreen – for her er det ofte en smart og elegant løsning å skjule lyskilden i taket. Men spots kan naturligvis brukes mange andre steder også, og hos WATTOO.NO finner du også downlight, som kan brukes utendørs; for eksempel på terrassen eller i carporten.
En av de viktigste tingene å være oppmerksom på, når du skal velge ditt downlight med LED-pærer, er fargen på lyset, som måles i Kelvin. De tradisjonelle glødepærer har et veldig varmt lys, men LED-pærer kan godt virke kaldere; og det var i starten en av årsakene til, at LED-pærene ble valgt fra til tross for energibesparelse og lengre holdbarhet. I dag er det imidlertid slik, at de moderne LED-spots kan avgi både varmt og kaldt lys. Du kan lese mer om valg av fargetemperatur i neste avsnitt av vår guide til downlight.
Dernest er det verdt å undersøke, hvilken Ra verdi, dine downlight med LED har. Det er nemlig en indikator for, hvor god farvegengivelse pæren har. Som utgangspunkt bør du ikke kjøpe LED-pærer med en Ra verdi under 80, og de LED-pærer du finner her på siden har også alle en høy Ra verdi.
Du kan godt finne veldig billige LED-pærer, men den dårlige farvegengivelsen er ikke verdt å kaste pengene etter. Hold deg derfor til LED-spots fra kjente merker som Osram, Philips og Nordtronic – hvor farvegengivelse og holdbarhet er i topp.
Kelvin og fargetemperatur
Når du ser på spots til taket og pærer dertil, så støter du ganske raskt på ordet kelvin eller fargetemperatur. Kelvin sier noe om fargetemperaturen på pærene dine. Det har stor betydning for din spot-belysning, da to pærer fra samme produsent med et vidt forskjellig antall kelvin, avgir veldig forskjellig lys.
Når du vurderer en pæres Kelvin, så er det naturligvis viktig, at du finner en pære, som avgir det lyset du synes best om. Som utgangspunkt kan du alltid regne med, at et høyere antall Kelvin også er et uttrykk for et kaldere lys. Til sammenligning kan det sies, at en tradisjonell glødepære har en fargetemperatur på rundt 2600-2700 Kelvin – og det er typisk dét, vi klassifiserer som et behagelig og lett gulaktig koselig lys.
En god idé er derfor å la deg styre av den tommelfingerregelen, når du skal kjøpe lyskilder til boligen – men som med alt annet, så er det ikke skrevet i stein. Noen er for eksempel helt ville med det litt kaldere lyset fra taket og velger derfor et 3000K eller 4000K spot for å få et klart dagslys.
1800K - 2200K: Gulaktig koselys
2700K: Lett gulaktig lys som man kjenner det fra en standard glødepære
3000K - 4000K: Dagslys som minner om naturlig lysinnfall utenfra
5000K: Kaldt dagslys
Downlight på badet
De nye og moderne downlight kan også fås til våtrom som for eksempel bad. De er typisk enkle å installere, og fordelen med downlight på badet er dessuten, at de ikke egentlig krever noen innbygningshøyde.
Det er imidlertid viktig, at du undersøker om de downlight du har sett på, er godkjent til våtrom – for der gjelder typisk noen regler i forhold til hvor i våtrommet de må plasseres; og hvilken takhøyde som kreves for sikker installasjon. Men oppfyller dine downlight de førnevnte krav, så kan du enkelt og raskt installere dine downlight i taket eller direkte i isolasjonen, og dermed nyte godt av de mange fordelene og den flotte belysningen.
Belysningen på badet skiller seg typisk litt i forhold til belysningen i resten av boligen, da badet ofte byr på litt andre utfordringer enn for eksempel kjøkkenet eller stuen; for eksempel i form av høy luftfuktighet og risikoen for at belysningen kommer i kontakt med vann. I det følgende har vi derfor skrevet en kort guide til de regler som gjelder, når du skal installere spots på badet.
Dess disse utdypningene er ikke 100% fyldestgjørende, og skal kun ses som veiledende i forhold til reglene i Sterkstrømsforskriften.
IP nummeret er oppbygd av to sifre. Det første sifferet beskriver hvor beskyttet lampen er mot faste gjenstander, støv og fingre. Det andre sifferet beskriver hvor beskyttet lampen er mot vann. Når det skrives et X i stedet for et tall, betyr det at det pågjeldende området ikke er aktuelt og at de normale reglene skal følges.
IP2X betyr f.eks.: Beskyttet mot faste gjenstander med en diameter på 12,5 mm eller mer. Beskyttet mot berøring av farlige deler med en finger.
IPX4 betyr f.eks.: Beskyttet mot sprøytet vann. Vann som spruter mot kapslingen fra enhver retning, må ikke ha noen skadelig virkning.
SELV betyr beskyttelse ved ekstra lav spenning hvor ingen av de spenningsførende lederne er forbundet til jordledningene eller kan komme i kontakt med jordledningene eller deler som de er forbundet til. SELV oppnås dessuten med en transformer eller strømforsyning som skiller de 12V galvanisk fra de 230V, så det ikke er noen elektrisk forbindelse mellom de to.
Klasse III betyr at beskyttelse mot elektrisk støt oppnås ved, dels at materialet forsynes med ekstra lav spenning, SELV eller PELV, og dels at materialet ikke selv frembringer høyere spenning enn ekstra lav spenning.
Montering direkte i isolasjonen
Vi har flere modeller av downlight (LED og halogen), som kan installeres direkte i isolasjonen. Fordelen med installasjon direkte i isolasjonen er, at du slipper for safe-boxen (den store plastboksen, som ellers skal installeres over spotsene). Det betyr, at du sparer tid og penger ved å kjøpe et spot, som er beregnet til direkte installasjon i brennbare materialer - herunder isolasjon. Nordtronic, Daxtor og Flash Light hører til blant de beste danske produsentene på markedet, og vi forhandler dem alle.
Både LED- og halogenspot gir en naturlig og behagelig belysning, og du finner lett et spot her på siden, som passer til dine ønsker.
Et downlight kalles også for downlight, så hvis du har fått beskjed av din elektriker, at du skal finne enten downlights eller downlight er du kommet til den riktige siden.
I venstre meny kan du utnytte vår filtrering til å finne det ønskede downlight. Du kan filtrere på hullmål, farger, form, installasjonsmetode med mer. De beste merkene
Nordtronic er et dansk merke som er kjent for innovasjon, kvalitet og eksklusive produkter. De populære Nordtronic serier Quick Spot, Uni Install og Low Profile serier er alle banebrytende både i forhold til utseende, finish, lave innbygningshøyder og en rask installasjon. Nordtronic tilbyr også LED-spot til kjøkkenskap, som du kan innbygge. Her kan du med fordel se på seriene Linea og Gabriella seriene.
I det hele tatt bør du kjøpe kvalitet, når det skal lages el-installasjoner i brennbare materialer. Spot-installasjoner som innbygges i tak og vegger utgjør en brannfare, hvis ikke installasjonen er utført korrekt.
FAQ
1. Hvor mange spot skal jeg sette opp for å få nok lys?
Hvis du setter 1-2 spot opp pr. m2, går du heller ikke helt galt i byen.
Nærmere 2 spot pr. m2 skulle være tilstrekkelig, men det er vanskelig å si presist, hvor langt det skal være mellom hvert downlight i taket for å dekke hele gulvflaten, da det varierer fra rom til rom. Det er mange faktorer, som påvirker, om du får nok lys i rommet. Hvor høyt er det til taket? Er det malt hvitt på veggene? Hvilken farge er gulvet? Pærens spredning av lyset vil ha påvirkning på, om hele gulvflaten blir jevnt opplyst. Jo lavere en spredning, du velger, jo mer kjegleformet vil lyset være, og jo skarpere vil du se spotlys på gulvet. Hvis du velger en lyskilde med større spredning, vil lyset på gulvet være mer jevnt fordelt, men samtidig være mer diffust og svakt. De fleste velger en LED-pære med en spredning rundt 35-40 grader. Hvis du har behov for et mer presist svar, skal du kontakte oss for å få laget en lysberegning av rommet ditt.
2. Kan man skifte pæren på deres downlight?
Du kan bytte pæren på alle spot og downlights med GU10 pærer - f.eks. Quick Spot.
3. Skal man kjøpe en LED driver/strømforsyning til deres downlight?
Langt de fleste av våre LED spot selges enten med utskiftbar lyskilde (f.eks GU10) eller leveres inkl. en LED-driver. Hvis dette ikke er tilfelle, gjøres det oppmerksom på det på selve varen.
4. Hvor mye kan spottene kippes?
Det varierer på forskjellige modeller, men for kipbare spots er det ofte fra 15-30 graders kipfunksjon. Du må være oppmerksom på, at ikke alle downlight er kipbare, og du kan finne denne informasjonen på den enkelte lampe.
5. Er det plass til Philips Hue LED-pærer i deres spots?
Ja, i våre GU10 spot fra Nordtronic, kan du godt få plass til Philips Hue GU10 pærer.
6. Har dere spots som er IP44?
Ja og du må være oppmerksom på regler for spot-belysning i bad og våtrom, hvis du skal ha montert spots i et tak, som er under 2,25 meter fra gulvflaten.
7. Må man selv installere og montere spots og downlights?
Nei, du må ta kontakt med en autorisert El-installatør for å få hjelp til det. Du må gjerne selv bore hull i taket.
8. Hullmål - hvor stort et hull skal det bores?
Hullmålet er det størrelse hull, som skal lages i taket for å kunne montere spotten. I Danmark må du forbore et Ø75 mm hull for langt de fleste 230V GU10 spots. Eldre 12V spots på bad og i kjøkken er ofte Ø55 mm. Vi har selvfølgelig nye LED-erstatninger til de gamle 12V lys-installasjonene, som passer i Ø55 mm hullmål.
Hullsag til gips- og trelofter
9. Hvilke downlight må monteres utendørs?
Det er viktig at du kjøper downlight som er rustfrie, galvaniserte eller på annen måte beregnet til utendørs installasjon. Gjøres dette ikke, vil de ruste og raskt bli triste å se på. Noen utendørs spot er lakkert med en spesialoverflate-lakk, som beskytter mot rust, mens andre er laget i rustfritt stål. Til kystnære områder anbefaler vi galvaniserte spot til innbygning i f.eks. overheng, da de er ekstra motstandsdyktige overfor salt.
10. Hvilket kabel til spots?
Vi anbefaler, at det alltid benyttes downlightkabel, når det skal trekkes kabel/ledning til spots. Det er ofte sikkerhetsmessige krav til enten 70 eller 90 graders varmebestandighet. Det er viktig, at du sikrer deg, at din el-installatør er oppmerksom på dette, da det dessverre ikke er alle, som overholder lovgivningen på dette området.
11. Er videresløyfing av kabel mulig, så strømmen føres fra spot til spot?
Ja, hvis det fremgår av spesifikasjonene, at videresløyfing er mulig, er det plass i terminalene til å koble flere ledere sammen, så du kan trekke strømmen videre.
12. Er det krav til safebox/boks over hvert enkelt spot?
Såfremt det benyttes et downlight/spot, som må installeres direkte i isolasjonen / direkte i brennbare materialer, er det ikke nødvendig med en safebox. Størstedelen av de downlights du finner her på siden, må installeres direkte i brennbare materialer, og her vil det fremgå på varen, hvis det er mulig.
13. Dimming av LED downlight?
Det er gode muligheter for dimming av lyset med LED. Hvis du vil ha spot i taket, hvor lyskilden kan byttes ut, anbefaler vi, at du velger smarte lyskilder som f.eks. Philips Hue. Det gir stor fleksibilitet i forhold til dimmemuligheter, og du skal ikke ha laget nye dyre el-installasjoner. Du kan faktisk selv sette det opp. Ønsker du en litt mer integrert løsning, anbefaler vi en Zigbee lysdimmer fra Nordtronic, som kan fungere sammen med din eksisterende FUGA bryter.
14. Hva er forskjellen på downlight og downlight?
Det er ingen forskjell. Begge ord beskriver spotbelysning, som innbygges i tak og lyser nedover.
15. Hvordan unngår man, at ens spot kommer til å "henge"?
Når isolasjonen trykker på baksiden av ens spotinstallasjon, er det viktig at dine downlights/spots er montert, så de kan holde til trykket. Derfor anbefaler vi alltid å benytte spots med "skrueringer", så baksiden kan festes. Herved får du en sterkere forankring i taket, og slipper for at de kommer til å henge, som du kan risikere ved bruk av fjeder-montasje.
16. Hva betyr UGR i relasjon til belysning?
UGR betyr "Unified Glare Rating" og er dermed en betegnelse for hvor mye blending lampen avgir. Jo høyere tall, dess mer blender armaturet dine øyne.
17. Hva betyr UGR<19 merking?
UGR<19 betyr at det pågjeldende downlight er godkjent til kontorarbeid / skjermarbeid uten å blende mer enn tillatt. Det sikrer en god og optimal arbeidsbelysning.
18. Hva betyr "flicker-free"?
Flicker-free betyr at den pågjeldende lyskilde (GU10-pære eller innebygd LED) ikke blinker mer enn tillatt fra EU. Det blir veldig nerdete angitt på forskjellige måter, som SDCM <3 (MadAdam), PstLM<1, SVM <0,4. For ikke å skape ytterligere forvirring angir vi våre lyskilder og downlight med fast LED med betegnelsen "Flicker-Free" og dermed overholdende EUs direktiver, så du er sikker på, at lyset ikke flimrer.
Se alle produkter i kategorien Belysning