Et HPFI relé (eller feilstrømsbryter) sitter foran de fleste elektriske installasjoner i Norge, og brukes til å beskytte mennesker eller dyr mot støt fra defekte installasjoner eller apparater. Er du på utkikk etter et nytt HPFI relé til din bolig eller bedrift, så er du kommet til riktig sted. Her finner du nemlig vårt billige og moderne utvalg fra anerkjente produsenter som Legrand og Schneider Electric. Hos WATTOO.NO finner du alt i HPFI og PFI reléer.
Det kan være litt av en jungel å finne den helt riktige feilstrømsbryteren – særlig fordi det etter hvert finnes mange forskjellige modeller fra mange ulike produsenter. Hos WATTOO.NO søker vi alltid å hjelpe våre kunder best mulig videre, og det gjelder naturligvis også for deg. I det følgende kan du således lese mye mer om HPFI relé – og hvorfor de er så viktige i boligen. Felles for alle de forskjellige produktene du finner her på siden er dog at de alle kommer i den beste kvaliteten på markedet. Vi utvelger nemlig nøye de produsentene av elektriske artikler som du ser her på siden, noe som er din garanti for sikkerhet, kvalitet og holdbarhet.
Guide til HPFI relé – derfor er de viktige
En feilstrømsbryter eller ekstrabeskyttelsesrelé brukes til å beskytte mennesker og dyr mot å få livsfarlige støt fra defekte elektriske installasjoner eller apparater. Det er et lovkrav i Norge at det mer eller mindre skal sitte en såkalt HPFI-bryter foran alle vanlige elektriske installasjoner. Det finnes få unntak hvor et HPFI relé ikke er nødvendig, eller hvor en annen type feilstrømsbryter må brukes i vanlige elektriske installasjoner.
Feilstrømsbryteren fungerer ved at den måler på de strømene som løper inn og ut av den elektriske installasjonen. Summen av disse strømene blir målt, og skulle gjerne gi null når alt er som det skal være. Hvis det skjer en feil på installasjonen, og strømmen får mulighet til å løpe “ut” av installasjonen et feil sted - for eksempel hvis en utvendig lampe blir fylt med vann ved fatningen - så kan strømmen løpe fra fasen ned til jorden; eller for den saks skyld, hvis et menneske rører ved fasen og får støt, vil strømmen løpe gjennom mennesket og tilbake til jorden. Summen som feilstrømsbryteren måler vil ikke lenger være null, men i stedet lik den strømmen som løper feil ut av den elektriske installasjonen. Det vil få feilstrømsbryteren til å koble ut, og slå av hele den elektriske installasjonen den sitter foran.
Et HPFI relé er designet til å slå fra ved en feilstrøm som er på rundt 30mA eller mer. Det gjelder også for en HFI-bryter, som sitter i mange eldre installasjoner. Forskjellen mellom et HPFI og et HFI, er at HPFI'et er mye bedre egnet til å kunne motstå de feilstrømmene og jævnspenningene som moderne elektriske apparater - som fjernsyn, computere med mer - sender tilbake gjennom den elektriske installasjonen. Hvis man har for mange apparater etter et HFI, kan man oppleve at det slår fra uten at det egentlig er en riktig feil. Et HPFI er mye mer robust overfor dette, og slår av langt størstedelen av tiden kun for installasjonen når det skjer en riktig feil. Man kan ofte uten problemer bytte ut et HFI til et HPFI.
Av andre typer feilstrømsbrytere kan nevnes PFI-brytere. De fungerer etter samme prinsipp som en HPFI-bryter, men i stedet for å slå fra ved en feilstrøm på 30mA, slår de først fra ved 300mA. De må normalt ikke brukes i installasjoner i boliger, men hvis det av drifttekniske grunner ikke kan brukes et HPFI relé, kunne et PFI kanskje være en mulig løsning. Eksempelvis kunne et PFI muligens brukes foran en ventilasjonsmotor med frekvensomformer. I så fall må PFI-reléet dog kun beskytte motoren, og ikke resten av installasjonen, som skal ha sin egen HPFI-bryter.
Ved å unngå å installere en feilstrømsbryter i sin installasjon, kan man i siste ende komme til å betale en pris som er mye større enn det koster å kjøpe et HPFI relé. I sterkstrømsforskriften er det mange lover og regler for hvordan, når og hvor feilstrømsbrytere skal brukes. De må alle følges for at man oppnår en sikker elektrisk installasjon.
Se alle produkter i kategorien Elektromateriell - Tavlemateriel