Her finner du sikringer til ethvert behov – Vi har alle de vanlige sikringene som du trenger i din elektriske installasjon, samt et stort utvalg av mer spesielle sikringer.
På mange av de sikringene vi vanligvis bruker i boliger står det utover typen også ofte gG (gl) på siden av dem. Det henviser til hvilken brytekarakteristikk sikringen har. I dette tilfellet betyr ”g” at sikringen beskytter mot overbelastning, og ”G (l)” betyr at den beskytter mot kortslutning. Det står også maks. spenning på sikringen, som må overholdes for at sikringen skal fungere korrekt.
Mange sikringer beskrives også med ord som flink og treg. Flinke sikringer løser umiddelbart når strømmen gjennom dem overstiger den ampere de er merket med, og trege sikringer kan tåle en kortvarig overbelastning før de løser.
Neozed sikringstypen er svært utbredt i moderne gruppebrytere. Neozed D01-størrelsen brukes ofte i gruppebrytere som f.eks. Tytan 1 fra Servodan, og LK's gruppebrytere opp til 16A. D01 dekker sikringer fra 2A til 16A. Neozed D02 er fysisk større og dekker sikringer fra 20A til 63A og kan f.eks. finnes i en Tytan 2 fra Servodan.
Diazed sikringstypen ble opprinnelig utviklet av Siemens helt tilbake i 1906 og er et av de eldste sikringssystemene som finnes. Diazed DZ2 (eller DZ DII) sikringstypen brukes ofte i de gamle store svarte gruppebryterne som fortsatt finnes i mange danske hjem og leiligheter. De har en butt kropp og en lang tynn hals som blir tykkere jo større ampere sikringen har. DZ2 dekker sikringer fra 2A til 25A. Diazed DZ3 (eller DZ DIII) er større enn DZ2 og dekker sikringer fra 35A til 63A.
NH sikringer kalles også knivsikringer. De brukes ikke i boliginstallasjoner. De finnes ofte i kommersielle og industrielle bygninger, og som sikringer i kabelskap langs veiene. De kan ikke skiftes uten bruk av korrekt spesialverktøy, da både sikringen og dens holder ofte har elektrisk ledende deler blottlagt uten noen form for dekning, annet enn lokket på tavlen eller kabelskapet.
Finsikringer er en type sikringer som ofte brukes i elektronikk, lysdimmere o.l. Felles for dem er den sylinderformede fasongen. De kan være laget av et glass- eller keramikkrør med metallkontakter i endene. De finnes i et stort utvalg av forskjellige ampere, fra 32mA til 20A eller mer. Finsikringer er ofte veldig raske til å løse ved den minste overbelastning eller kortslutning sammenlignet med de store sikringene vi ser i boliger. Finsikringer kan imidlertid være svært forskjellige når det gjelder brytekarakteristikk, da det både finnes flinke og trege versjoner av dem.
Autosikringer er en form for finsikringer som ofte brukes i biler og andre kjøretøy. De er gjerne designet for kun å løse ved små spenninger som 12V eller 24V fra et bilbatteri.
Når man skal velge den riktige sikringen, er det alltid viktig å se på hvilken type sikring en sikringsholder eller gruppebryter er laget for. Man skal ikke prøve å erstatte en sikringstype med en helt annen. Man må også være oppmerksom på hvor mange ampere den maksimalt kan være, samt om den skal ha en spesial brytekarakteristikk, som f.eks. kan være veldig viktig i elektroniske kretser, samt at den spenningen som sikringen er designet for ikke overstiges.
Se alle produkter i kategorien Elektromateriell - Tavlemateriel