Strømskinne,
lampeskinne,
LED lysskinne - ingen kaller dem det samme, men uansett hva du kaller dem, er det lysskinner til taket for lampene dine og
skinnespots.
Med en takskinne for lamper får du en fleksibel, estetisk og praktisk måte å gi strøm til lampene dine i taket - f.eks. over spisebordet. Er du på utkikk etter spots på skinner, er du også på rett spor. Du kan bygge din helt egen LED skinne med energivennlige og flotte LED-skinnespot. 1 meter, 2 meter, 3 meter - lengden bestemmer du selv. Våre 1-fasede og 3-fasede lampeskinner har fokus på design og kvalitet til en rimelig pris.
Skal jeg velge 1-fasede eller 3-fasede strømskinner?
1-fasede strømskinner
Skinne-systemer med 1-fase benyttes ofte i hjemmet, over spisebordet, i gangarealer, eller mindre butikker og næringsvirksomheter.
En 1-faset 230V skinne er det populære valget for hjemmet og mindre næringer, når det skal velges lampeskinne for pendler og spots. De er litt mindre og mer elegante enn 3-fasede strømskinner. En 1-faset skinne tilkobles 230V lampeuttak og har som navnet tilsier 1x230V fase til rådighet. Det betyr at du tenner og slukker for strømmen i hele skinnen, når du trykker på din bryter. Lampeuttak i norske hjem har 1-fase 230V tilgjengelig. Du kan derfor belaste skinnen med ca. 2500W ved en 13A sikring. Utvalget av 1-fasede skinnespot og pendeloppheng er tilpasset private og mindre næringer i mengden av lys, og hvor tunge lamper du kan henge opp.
Du bør velge 1-faset strømskinne-system for følgende behov:
• Kan bære lamper opp til 5 kg pr. lampe
• Tilkobling i norske 230V lampeuttak
• Max. 2500W ved 13A sikring
• Stort utvalg av flotte skinnespots for hjemmet og mindre næringer
• Skinnelengder: 1 meter, 2 meter og 3 meter (kan settes sammen)
3-fasede strømskinner
Egner seg best til butikkbelysning, kontorer, kafeer, showrooms, utstillinger, større næringslokaler.
3-fasede strømskinner har 3 faser av 230V tilgjengelig. Du kan derfor tenne og slukke for 3 forskjellige lysgrupper på skinnen. Dette åpner for mer fleksibel styring av belysningen, så du f.eks. kan dele opp rommet ditt i forskjellige belysningssoner, hvor lyset kan tennes individuelt. Det kunne være en oppdeling av grunnbelysning skinnearmaturer, og spotbelysningen med skinnespot. Du får også muligheten til å dempe på fasene individuelt, så du f.eks. har dimbare lamper på en av fasene/gruppene.
Hvordan velger jeg fase, når jeg monterer lamper på en 3-faset lysskinne?
På 3-fasede adaptere (som sitter på både spots og pendeladaptere) kan du bytte mellom fasene. Typisk heter merkingene 0, 1, 2 og 3.
0 = av
1 = fase 1
2 = fase 2
3 = fase 3
Du kan stille inn fasen før montering, men det kan også gjøres etter 3F-adapteren er montert på skinnen.
Den mest populære 3-fasede pendeladapteren er Global MULTI-adapter GA 69, som vi selger med vårt 3-fasede GB skinnesystem. Den kan bære lamper opp til 5 kg pr. adapter og er den mest gjennomtestede og robuste pendeladapteren på markedet. Du kan også få en 3-faset adapter som kan klare opp til 10 kg. pr. adapter, så du også kan henge tyngre PH-lamper og glasslamper opp.
Du bør velge et 3-faset strømskinne-system ved følgende behov:
• Lamper opp til 10 kg. pr. adapter (gjelder ikke alle 3-fasede adaptere)
• Tilkobling av opptil 3 x 230V faser
• Max. 7500W på skinnen ved 3 x 13A sikringer
• Stort utvalg av kraftigere skinnespots for butikker, næringer mm.
LED lysskinne med spots til taket
LED lysskinner er en energivennlig og fleksibel belysningsløsning, når du skal montere lys og lamper i taket. En LED lys-skinne kan settes sammen på flere forskjellige måter, og her vil vi gjerne gi deg god veiledning, så du får valgt de helt rette lysskinner til dine behov.
Spots på skinner er en enkel måte å sette opp spotbelysning på. Du kan bruke dine 230V lampeuttak til tilkobling av strøm til skinnene. Du må derfor bare bestemme deg for om du vil ha en rett skinne i passende lengde, eller om du vil bygge ditt helt eget skinnesystem med bøyninger og vinkler.
Tar vi utgangspunkt i Square-skinnesystemet, kan du sette sammen din helt personlige LED lysskinne med spots slik:
- Velg en komplett skinne i ønsket lengde
- Velg antall LED skinnespots som skal monteres på skinnen
Lampeskinne over spisebordet
Hvis du monterer lampene dine på en skinne over spisebordet, får du en mer fleksibel løsning enn hvis du bare monterer dem i en takrosett eller takkrok.
Du kjenner kanskje til problematikken med at du har utvidet spisebordet med ekstra plater fordi hele familien er på besøk, og plutselig henger de flotte designlampene ikke lenger så flott plassert.
Med lampene dine montert i en skinne, kan du enkelt flytte lampenes posisjon på skinnen, så de henger optimalt i forhold til spisebordets nye lengde (inkl. plater). En tommelfingerregel er at du bør tilpasse lampeskinnens lengde, så den passer med bordet uten ekstra plater. Da vil du typisk kunne få pendler til å henge flott og gi det riktige lyset, når det blir lagt til ekstra plater. Har du et ekstraordinært stort spisebord som kan utvides med mange plater, må du selvfølgelig ta hensyn til dette når du velger lampeskinnens lengde.
Hvor lange er lampeskinnerne?
Våre skinner finnes som standard i lengder av 1, 2 og 3 meter. Enkelte systemer har opp til 4 meter skinner. Skinnerne kan kortes ned til ønsket lengde, ved å kappe dem med en stikksag eller en vinkelsliper. På det enkelte skinnesystem kan du lese mer om hvordan det nøyaktig gjøres.
Ok, jeg er klar! Vis meg deres lampeskinner
Komplette lysskinner klare til å sette opp i taket
Komplett Square 1-faset rett skinne for skinnespot
Komplett Square 1-faset rett skinne for nedhengte lamper (pendler opp til 2 kg pr. stk.)
Komplett GB 1-faset rett skinne for skinnespot
Komplett GB 1-faset rett skinne for nedhengte lamper (pendler opp til 5 kg. pr. stk.)
Skinnesystemer og tilbehør (bygg dine egne lysskinner)
Square skinnesystem 1-faset
Global Trac skinnesystem (GB) 1-faset
Global Track skinnesystem (GB) 3-faset
Godt å vite før kjøp av 3F skinnesystem
Når du lager skinne-belysning, både 1-faset og 3-faset, er det viktig å vite noe om jord. Det er nemlig slik at jordforbindelsen går i den ene siden av skinnen. Derfor må du ha oversikt over om du kjøper høyre eller venstre tilbehør. Det betyr at du får jorden med hele veien rundt. Ditt skinnesystem kan kun settes sammen hvis du kjøper deler hvor jorden sitter i samme side hele veien rundt.
Vi har inne på skinnevaren prøvd å forklare deg enda mer om dette, så du får det riktige i kurven.
Hvis det fortsatt ikke gir mening, så send oss en e-post eller chat, så hjelper vi deg gjerne.
Skinnene trenger ikke bare gå i lange striper. De kan settes opp kvadratisk, i 90 graders vinkler, skjeve vinkler osv.
Strømskinner fås i 1, 2, 3 og 4 meter lengder. Skal du bruke et mindre stykke er det ingenting problem. De kan enkelt kuttes til med en stikksag. Husk å kjøpe bøyeverktøy, så lederne igjen kan få tilkobling til tilkoblingsstykkene.
Den optimale lysoppsetningen 3F skinner
Det er viktig å skape noe grunnbelysning før du begynner å bruke spots for å lyse opp bestemte ting. Grunnen til at man ikke lyser opp hele butikker med spots, er at spots har en høy blændingsgrad, og du kan derfor oppleve at du og kundene dine blir blendet av lyset. Akkurat som når du ser opp i solen. Derfor kan du med fordel kjøpe noen armaturer til grunnbelysning. Vi har flere som bare klikkes direkte i skinnen, som du finner her på siden. De gir et bredt lys som er optimalt for opplysning av lokaler. Deretter kan du begynne å legge til spots til skinnen, som kan lyse opp bestemte ting i rommet, som bilder, varer, vegger mm.
Du kan selvfølgelig også i skinnen legge til pendler med pendeladapter.
Eksperter i belysning for næring med 3-fasede skinner
WATTOO.NO har siden vår oppstart i 2007 forsøkt å hjelpe kunder i mål med de prosjektene de setter i gang. Enten det er renovering av bad, ny el-installasjon eller om det er belysning av hjem eller kontorer. WATTOO har i mange år fokusert på belysning for private og næring, som ønsker kvalitet, godt utvalg og skarpe priser. Vi kan hjelpe med å finne frem til det som passer til ditt lokale.
Vi har forsøkt å beskrive varene så mye som mulig, så du enkelt kan finne det du trenger. Men er du fortsatt i tvil, så ikke nøl med å kontakte vår dyktige kundeservice, som kan sørge for at du får tak i det riktige. Du kan kontakte oss på e-post, chat og telefon.
Mulighet for dimming
Ønsker du dimming av skinner er dette ikke noe problem. Skinnen må tilkobles 230V, men du kan godt dimme belysningen på skinnen. Det avhenger bare av pæren du bruker, og den dimmeren, som elektriker har montert. Du kan også bruke pærer som i seg selv har en dimmer innebygd (det kunne f.eks. være Philips Hue). På den måten kan du enkelt dimme lampene dine, uten å betale en dyr regning til elektrikeren. Det er klart billigst å velge en løsning med pærer som har dimmer innebygd.
Genialt til designlampen!
Når en vakker og eksklusiv designlampe skal monteres, er det til hver en tid viktig at det ser bra ut når den henger i taket. Strømskinner har en enkel, praktisk og elegant måte å løse denne belysningsoppgaven på. Ledningen henger rett ned fra skinnen direkte til pendeladapteren, uten at ledningen må trekkes fra lampeuttaket og henge ned under taket. Skinnen kan tilkobles direkte fra baksiden av taket med installasjonskabel, eller det kan trekkes ledning direkte fra lampeuttaket inn i tilkoblingsstykket på skinnen.
FAQ til lysskinner og strømskinner
- Kan jeg avkorte skinnene?
Ja, du kan avkorte 1-fasede og 3-fasede skinner med en stikksag eller en vinkelsliper, hvis du vil tilpasse lengden på dem.
- Er det forskjell på betegnelsene lysskinne, strømskinne, lampeskinne og takskin?
Nei, det er alle betegnelser som beskriver skinner for montering av lys og lamper, men vi kan godt forstå, hvis du tenker "hva er en lysskinne egentlig?".
- Hvor lang en skinne til lamper skal jeg sette opp over spisebordet?
Hvis du ønsker å kunne utvide spisebordet med ekstra plater, er det som tommelfingerregel en god idé å lage lampeskinnen samme lengde som spisebordet i dets grunnlengde (altså uten ekstra plater lagt til). Det ser pent ut at skinnen flukter med spisebordets kant, og du vil typisk ha mulighet til å flytte lampene lengre fra hverandre når bordet utvides. Kan spisebordet ditt utvides markant, må du selvfølgelig vurdere din ønskede plassering av lampene når det legges til ekstra plater, og sikre deg at skinnen er lang nok.
Se alle produkter i kategorien Belysning